Iklan

18 Disember 2015

Backpacking Bajet Penang | Street Art, Padang Kota Lama & Nasi Kandar Beratur

Sambungan dari Backpacking Bajet Penang | Taman Negara Pulau Pinang & Jeti Nelayan Teluk Bahang


السلام عليكم
Salam sejahtera ke atas kamu
Peace be upon you


Selepas abang check-out dari Mutiara Ferringhi Hotel, abang tak naik bas Rapid Penang lagi untuk balik ke Georgetown sebaliknya abang dan adik abang mencari kedai makan di kawasan berhampiran hotel. Dekat-dekat hotel abang duduk ni ada deretan warung dan gerai. Sebelah kedai Mady Char Kuey Teow tempat abang melepak semalam, abang tengok ada gerai yang menjual nasi campur. 

Ini sudah cukup baik. Tunggu apa lagi, mai kita terjah makan dulu !

Baru abang ingat nama kedai makan ni namanya 'Nasi Campur Ummi'. Tak,tak. Tak payah menyanyi pun lagu 'Ummi' nak masuk kedai ni. Ada bermacam jenis lauk-pauk yang ada di kedai ni. Antara lauknya adalah seperti asam pedas ada, masak lemak ada, gulai ada, kerabu mangga ada. Tokey dia pun seorang yang berstatus makcik. Mesra pun mesra. Bahkan orang cina Penang pun ramai yang mai makan kat sini.

Dekat mana kedai Nasi Campur Ummi ni kalau sebetulnya?

Kalau hangpa nampak KFC dekat Petronas Batu Ferringhi, kedai dia betul-betul depan KFC tu di tepi jalan besar. Kedai 'Nasi Campur Ummi' ni baru abang tahu popular bila ternampak keratan akhbar yang tersemat rapi di dalam frame yang digantung di kedainya. Balik Google baru abang tau.

Sedap memang sedap. Popular punya pasai nasi putih, ayam goreng berempah dengan kerabu mangga sikit kena dekat RM 10.00 seorang.

Lepas Zuhur baru kami tunggu bas Rapid Penang di hadapan Petronas Batu Ferringhi. Bas dari Teluk Bahang bernombor 101 akan melalui kawasan Batu Ferringhi ni untuk ke Georgetown atau pun Jeti.


Bas Rapid Penang bernombor 101 laluan Jeti-Teluk Bahang akan melalui kawasan peranginan Batu Ferringhi.

Abang drebar bas layan 'kona' Batu Ferringhi. Tambang dari Batu Ferringhi ke Jeti adalah sebanyak RM 2.70 seorang.

Tambang bas Rapid Penang dari Batu Ferringhi ke Jeti adalah sebanyak RM 2.70. Masa kami naik, ada beberapa orang penumpang ja waktu tu. Semakin menghampiri bandar Georgetown, semakin ramai penumpang. Sampai berhimpit-himpit kena berdiri di dalam bas. Lebih kurang 45 minit jugak baru kami sampai di Jeti.

Nak pi lepak Padang Kota Lama pun panas lit lat lit lat lagi nih. Kami ambik keputusan nak berjalan meronda tengok Penang Street Art dulu. Jadi kami menapak berjalan kaki ke Lebuh Armenian yang tak jauh dari Jeti. Dekat-dekat pun dengan galas bag tengah cuaca panas terik ni, berpeluh jugak ketiak.

Kalau tak larat berjalan kaki, ada juga perkhidmatan sewaan basikal untuk pengunjung pusing tengok Penang Street Art. Penang Street Art ni ada bermacam jenis dan terletak di lain-lain tempat. Tapi bagi mereka yang tak cukup masa nak jelajah semua tempat, boleh ja cari dulu Lebuh Armenian. Di situ pun dah boleh tengok hasil seni air tangan Ernest Zacharevic yang cukup popular di Georgetown ni.


Sebenarnya Penang Street Art boleh dibahagikan kepada beberapa kategori :

  • Hasil kerja Ernest Zacharevic - Ada banyak hasil kerja mural dinding brader ni di Penang. Contoh yang popular adalah mural 'Two Kids on Bicycle' yang terletak di Lebuh Armenian. Datang cuti hujung minggu siap la hangpa beratur ambik nombor giliran. Sampai ranap basikal tu dengan gelagat & ragam pengunjung yang macam-macam.
  • Arca besi 'Marking Georgetown' - Terdapat  52 buah arca besi berbentuk karikatur di sekitar bandar Geogetown. Arca-arca ini diletak di sudut-sudut ikonik di sekitar Georgetown dan menggambarkan penceritaan tentang kehidupan masyarakat tempatan dan asal nama jalan di mana ia diletakkan. Hangpa mesti perasaan arca ni.
  • Mural 101 Lost Kitten - Koleksi 12 lukisan mural dinding berkenaan dengan kucing-kucing jalanan yang terbiar oleh artis Thai, Natthapon Muangkliang and artis Malaysia Louise Low and Tang Yeok Khang.


Jalan kaki dari jeti ke Lebuh Armenian.

Perkhidmatan sewaan basikal untung pengunjung di Lebuh Armenian.

Hangpa nak jenis basikal macam mana pun ada. Ronda la pusing Georgetown tengok Street Art.

Tak ingat pulak nama apa bangunan ni di Gat Lebuh Armenian. Ada lukisan mural dinding di celahan lorong depan tu.

Beratur ambik nombor la hangpa nak ambik gambar kat hasil seni jalanan atau 'street art' di Penang ni waktu hujung minggu.

Kami tak ronda jauh. Dekat-dekat tempat sewa basikal tadi ni ja.

Abang pun tak tahu semua lokasi 'street art' yang ada di Georgetown ni, ikut-ikut orang ja. Mana lorong depa masuk, abang ikut.

Jalan depan lagi baru jumpa Lebuh Armenia atau juga dikenali dengan nama Armenian Street.

Penampakan arca 'Marking Georgetown' di Gat Lebuh Armenian.

Kami tak ronda lama cari 'street art' di Lebuh Armenian. Kami seterusnya ke Jetty Chew iaiatu sebuah perkampungan di atas laut yang terletak tak jauh dari Lebuh Armenian dan beberapa ratus meter sahaja dari Terminal Feri Georgetown. 

Sebenarnya abang dah pernah sampai sekali Jetty Chew ni dengan basikal tak lama dulu, tapi ni saja abang bawa adik abang pulak melawat. Malangnya, Jetty Chew pada hari tersebut ditutup atas kerja-kerja membaik pulih. Kesian hang dik. Lain kalilah pulak kita pi.

Di Penang dengan cuaca panas iklim Khatulistiwa sebegini, jangan terkejut tengok mat dan minah saleh dengan cara berpakaian 'santai' mereka. Sekali nampak rezeki, dua kali nampak dah jatuh dosa. Tundukkan pandangan. Baca astaghfirullah banyak-banyak. Haha.

Kami terus terminal bas Weld Quay yang terletak bersebelahan dengan terminal feri untuk menaiki bas ke Padang Kota Lama. Sudah semestinya kami naik bas percuma CAT (Central Area Transit). Gunakan sepenuhnya kemudahan yang ada.


Terminal bas Weld Quay atau Pengkalan Weld. Bas Rapid Penang menurunkan dan mengambil penumpang di sini.

Bas percuma CAT Penang. Tengok tertulis 'Free Shuttle' itulah dia.

Senang naik bas CAT Penang ni. Toksah risau nak parking kereta kat mana dalam bandar Gorgetown ni.

Untuk berhenti di Padang Kota Lama dengan menaiki bas percuma CAT Penang dari Terminal Bas Weld Quay, kita boleh turun sama ada di hentian nombor 5 iaitu Bank Negara atau pun di hentian nombor 17 iaitu Dewan Sri Pinang. 

Kami terlajak duduk dalam bas dan tak turun di hentian Bank Negara yang berdekatan dengan Padang Kota Lama. Maka bas akan pusing Komtar dulu ambik penumpang sebelum melalui jalan yang sama untuk kembali semula ke jeti. Jadi kami turun di Hentian Dewan Sri Pinang.

Elok-elok sampai di kawasan Esplanade atau Padang Kota Lama, cuaca bertukar redup tanda-tanda nak hujan. Angin bukan main kuat. Abang ingatkan boleh la terbangkan drone dulu sat. Dengan cuaca macam ni hasrat tersebut terpaksa dibatalkan.

Tak sempat nak cari Mee Sotong Pata ke apa kat Padang Kota Lama ni. Langit mulai gelap. Orang yang duduk melepak semua dah lari cari tempat berlindung. Tengok gaya macam nak hujan lebat. Rintik-rintik hujan dah mula terasa.

Replika kapal di Fort Conwallis berhampiran Padang Kota Lama.

Awan berarak mendung tanda hujan akan membasahi Padang Kota Lama.

Ombak menghempas batuan di pesisir pantai Padang Kota Lama.

Kalau cuaca baik dan tak hujan, ramai yang dok melepak di Padang Kota Lama petang-petang ni.

Arah Seberang Perai dah gelap.

Angin bertiup kencang di Padang Kota Lama. Tengok pelepah pokok tu. Kuat tak kuat.

Geng memancing Padang Kota masih setia menunggu dengan jorannya.

Orang ramai dah lari cari tempat berlindung kot-kot hujan sat lagi.

Geng-geng akak ni masih tak berganjak dari tempat duduk menikmati pemandangan indah lautan dari Padang Kota Lama.

Tunggu hujan turun, tak turun-turun pun. Ingat nak bawak drone terbang di Padang Kota Lama ni, tapi angin pulak kuat.

Nak duduk bawah pokok jaga-jaga, burung banyak berak dari atas.

Inisiatif laluan berbasikal di Pulau Pinang.

Bangunan Dewan Bandaran atau juga dikenali dengan nama Town Hall berhampiran Padang Kota Lama.

Surau Bandaraya MBPP yang terletak di belakang Town Hall.

Surau yang baru dibina Majlis Bandaraya Pulau Pinang. Yang mencari tempat solat atau surau di sekitar Padang Kota Lama boleh ke sini.

Hujan acah-acah nak lebat tapi tak lebat mana pun. Sementara duduk berteduh ni kami tercari-cari surau di kawasan sekitar Padang Kota Lama ni. Nak solat jamak dulu. Kalau dulu nak solat jenuh jugak nak cari surau di kawasan ni. 

Tapi abang tengok sekarang ada sebuah surau yang baru didirikan Majlis Bandaraya Pulau Pinang di belakang Town Hall. Pengunjung muslim boleh la cari surau ni untuk solat lain kali. Hangpa nampak bangunan Town Hall yang berwarna kuning tu, surau ni betul-betul ada di belakangnya.

Bila hujan dah reda, kami keluaq balik lepak tepi laut di Padang Kota Lama. Lepas hujan suasana jadi sunyi dan suram sikit. Pi ronda kawasan medan selera kot-kot jumpa apa yang kena dengan selera, tapi tak nampak apa yang menarik pun.

Waktu pun dah nak senja. Pikir-pikir balik baik kami pi Masjid Kapitan Keling. Boleh pekena Nasi Kandar Beratur lepas waktu Maghrib sat lagi. Dok Penang dah dua hari tapi jamah nasi kandaq lagi nih !

Hujan baru reda sikit di Padang Kota Lama.

Waktu Maghrib di Masjid Kapitan Keling.

Masjid Kapitan Keling dengan konsep senibina Mongul.

Ruang solat Masjid Kapitan Keling. Masjid ni yang ada hanya tiang-tiang batu yang besar dan tiada dinding.

Kolah tempat berwuduk di Masjid Kapitan Keling.

Jemaah memenuhi saf solat Maghrib di Masjid Kapitan Keling.

Ada tazkirah lepas Maghrib. Tapi dalam bahasa dia.

Selesai solat Maghrib di Masjid Kapitan Keling, kami terus terjah Nasi Kandar Beratur yang betul-betul terletak bersebelahan masjid. Oleh kerana Nasi Kandar Beratur ni terletak di tepi masjid, ada jugak orang panggil Nasi Kandar Masjid.

Masa kami mai tak payah beratur panjang pun. Mungkin juga dengan keadaan cuaca yang hujan rintik-rintik waktu tu. Ada la 2-3 orang pelanggan tengah beratur pilih lauk. Kami pun masuk beratur la sekali. Nama pun Nasi Kandar Beratur.

Papan tanda tulis operasi bermula jam 10.00 malam. Tapi petang tadi masa abang naik bas abang tengok kedai Nasi Kandar Beratur ni dah bukak dah. Meja payung semua dah ada depan kedai. Siap ada orang dok makan lagi.

Selama dok pi ronda Penang, ni pertama kali abang pekena Nasi Kandar Beratur ni. Dulu-dulu dok pekena Nasi Kandar 'Line Clear' di Jalan Penang, tak pun nasi kandar di Restoran Hameediyah. Tapi sejak dah tukar pengurusan ni, orang kata Nasi Kandar 'Line Clear' dah kurang 'kaw' tak macam dulu.

Bacaan lain : Jalan Makan Jalan Makan Edisi Penang : Makan Apa & Di Mana?


Nasi Kandar Beratur yang terletak bersebelahan dengan Masjid Kapitan Keling.

Tengah-tengah beratur tunggu giliran di Nasi kandar Beratur ni, siap-siap la pikir nak lauk apa.

Percayakah anda, ada perbezaan rasa kalau kita sendiri yang cedok kuah dan mamak yang cedok campuq kuah nasi kandar ? Kalau kita cedok sendiri tak berapa nak jadi dan sedap.

Hujan-hujan ni baru 'chara' pekena Nasi Kandar Beratur.

Nasi, ayam goreng dengan sayuq kubis sikit. Kuah campur. RM 6.50.

Pemandangan indah Masjid Kapitan Keling di sebelah gerai Nasi Kandar Beratur.

Hujan-hujan ni orang tak berapa nak ada.

Bagi abang, harga yang dikenakan Nasi Kandar Beratur ni berbaloi dengan apa yang dimakan. Abang ambik nasi, ayam goreng, sayur kubis dan kuah campuq baru kena RM 6.50. Harga standard la tu. Jangan hangpa dok pi tambah udang, sotong bagai. Boleh tengok macam mana harga dia.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati. Tengok perut memang dah sedia gendut pun. Dah kenyang ni mulalah rasa malas nak bangkit berjalan. Nak tak nak kena bergerak jugak. Masa bercuti dah tamat. Kena balik Kuala Lumpur malam tu.

Kami kena balik semula ke jeti untuk naik feri ke Butterworth. Buat apa pi Butterworth? Nak kena cari bas balik Kuala Lumpur. Tiket tak beli apa pun lagi. Tengok mana yang ada nanti.

Naik la semula bas percuma CAT Penang ke jeti dalam hujan rintik-rintik tu. Nak pi bukan main seronok. Waktu nak balik ni rasa malas ja.


Tunggu bas percuma CAT Penang di Little India untuk ke Jeti.

Dalam pukul 9.00 malam jugak baru kami sampai di Terminal Bas Weld Quay a.k.a Jeti. Waktu nak naik feri ke Butterworth, penumpang dah tak perlu bayar tambang feri sebanyak RM1.20 macam waktu kita naik dulu. Percuma ja. Mungkin dia dah kira sekali kot. Sama jugak untuk kenderaan pun. Sama ada ikut naik feri atau jambatan. Tak perlu bayar apa-apa dah. Tol atau bayaran hanya akan dikutip di tanah besar sahaja.

Waktu operasi perkhidmatan feri Butterworth-Georgetown bermula seawal jam 5.30 pagi hingga 12.00 tengah malam. Bagi yang nak balik ke Butterworth, jangan risau akan sentiasa ada perkhidmatan feri ke sana. Bagi penumpang yang berjalan kaki, disediakan kawasan menunggu yang siap dengan bangku dan wifi percuma. Sementara tunggu tu, boleh lepak kemaskini status Facebook dulu.

Yang abang perasaan, jarang sekali nak nampak orang kita orang Malaysia naik feri berjalan kaki waktu cuti-cuti begini. Tak dinafikan waktu hari bekerja biasa ramai jugak yang berulang-alik pi kerja dari tanah besar ke pulau. Orang Malaysia lebih selesa berkereta atau bermotosikal untuk bergerak. Yang tinggal hanya penumpang warga asing yang menggunakan perkhidmatan feri ni.

Waktu kekerapan feri pun agak lama pada waktu malam macam ni, sekitar dalam 30-45 minit. Mungkin hanya ada dua buah feri yang berulang-alik waktu macam ni. Kalau bagi mereka yang ada kenderaan dan nak cepat, depa dah tak naik feri. Baik ikut Jambatan Pulau Pinang cepat sikit.

Tunggu feri untuk ke Terminal bas Penang Sentral di Butterworth

Kawasan menunggu untuk penumpang feri. Kalau malam macam ni feri lambat sikit.

Orang asing yang banyak naik feri. Orang kita ada jugak, tapi banyak yang naik kereta dan motor.

Feri meninggalkan Terminal Raja Tun Uda untuk ke Butterworth.

Sampai di Butterworth, abang terus bergegas ke kaunter tiket bas di Terminal Penang Sentral. Nak tanya ada tak lagi tiket bas ke Kuala Lumpur. Jawapan dari kaunter tiket kebanyakannya mengecewakan. Semua dah habis. Yang tinggal hanya ulat-ulat tiket yang berkeliaran bertanayakan destinasi penumpang.

Nak tak nak abang beli tiket dari salah seorang ulat tiket yang bertaraf makcik. Tiket bas Butterworth ke Kuala lumpur berharga RM 38.00. Bas yang ada pun pukul 11.30 malam, tak ada yang lagi awal dari tu. Bas pun nama apa-apa entah. Kata dia lagi nanti pukul 11.00 cari dia balik, dia nak bagitahu nombor plat bas dan platform mana kena tunggu.

Dengan masa yang masih berbaki hampir 2 jam ni, abang pun tak tahu mana nak tuju. Abang pi lepak di Stesen KTM Butterworth dulu awal-awal tu. Saja la tengok suasana malam di stesen keretapi sambil guna tandas dia. Stesen keretapi baru, tandas pun mestilah cun !

Kemudian abang berpindah pulak pekena teh tarik di medan selera yang ada dekat-dekat Terminal bas Penang Sentral. Ahad malam Isnin dengan cuti berturutan sempena perayaan Deepavali ni orang bukan main ramai. Pikir balik silap tak beli tiket awal hari tu.

Bas janji pukul 11.30 malam, tapi pukul 12.30 tengah malam baru sampai. Itu pun bas ekspress tambahan. Yang syonya semua hampir kebanyakan penumpang dalam bas tu adalah warganegara Bangla, Myammar dan Indonesia. Tersengih abang.

Lepak Stesen Keretapi Butterworth dulu sementara tunggu bas sampai.

Pekena teh tarik dulu di medan selera berhampiran Terminal Bas Penang Sentral.

Sempena cuti hari Deepavali beberapa hari sebelum tu, banyak orang yang bercuti panjang. Stesen bas sesak dengan orang-ramai.

Tunggu bas ekspress ke Kuala Lumpur yang tak kunjung-kunjung tiba. Janji pukul 11.30 malam, pukul 12.30 tengah malam baru sampai. Tu pun bas tambahan.

Selamat tiba di Hentian Bas Jalan Duta sebelum Subuh.

Tengah syok layan tidoq, abang dengaq bunyi bising-bising. Rupanya dah sampai dah Kuala Lumpur dah. Nasib baik brader Myammar yang duduk sebelah abang kejut.

Kami selamat sampai di Hentian Bas Jalan Duta jam 5.00 pagi. Bas seterusnya bergerak ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) untuk menurunkan penumpang-penumpang lain. Elok pekena Nescafe tarik dulu bagi cerah biji mata sikit sebelum solat Subuh dekat sana.

Itulah sahaja kisah penegembaraan backpacking 2 hari 3 malam kami ke pulau mutiara Pulau Pinang. Dua malam bermalam di atas bas dan semalam di hotel bajet. Mungkin nampak agak sedikit lekeh dan sedikit terkejar-kejar, tapi hanya masa banyak ni ja yang kami ada.

Untuk penutup, abang tinggalkan video yang abang sempat rakamkan sepanjang perjalanan pengembaraan kami di Penang. Abang tak pandai buat video dengan letak lagu. Mohon jangan kecam.


Bajet keseluruhan untuk trip Backpacking bajet Penang ni tak sampai pun RM150 seorang termasuk kos pengangkutan, penginapan dan juga makanan. Kira kena dan boleh la tu. Dah nama pun trip bajet.

Untuk bajet keseluruhan kita cerita lain. Nanti abang buat catatan khusus bajet trip backpacking Penang ni. Boleh jugak rujuk catatan yang sedia ada sebelum ni kalau nak tengok harga tiket bas ka atau jugak tempat penginapan kami di Batu Ferringhi.

Sekian.

Backpacking Bajet Penang. Tamat.


P/s : Gambar banyak dirakam menggunakan SJCAM SJ4000 Wifi. Senang sikit guna kamera aksi ni berbanding telefon. Kalau tengok gambar macam 'wide angle' dan melengkung tu maknanya guna SJCAM SJ4000 Wifi la tu.


Catatan setiap bahagian Trip Backpacking Penang




20 ulasan:

  1. Dah lama tak naik feri Penang huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh la kiranya naik balik kalau dah lama tak naik feri tu. Haha

      Padam
  2. Balasan
    1. Trip lekeh-lekeh + bajet ciput ja ni. Haha

      Padam
  3. Bagus cara ulasan aak ni, rasa macam ade kat sane skali

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh yaka. Haha.

      Kena pi sendiri la pasni nak rasai pengalaman !

      Padam
  4. Syokla blog abang! Tergelak saya kat certain2 part! Hahahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih sudi baca blog abang.

      Memang tergelak ke saja-saja buat gelak? Haha.

      Padam
  5. Terbaik lha bro,
    👍🏼 . Tip yg bagus

    BalasPadam
  6. x amik nombor Nia ke bro sblom balik KL..huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sempat, abang ingat nak wakilkan adik je minta nombor. Itu lebih afdal. Haha

      Padam
  7. Abg pergi mmg guna public transport je eh? Anddd 150 tu bajet kasar ke?
    Btw best 👍🏻

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup. Guna public transport je. Bajet keseluruhan untuk makan minum sekali.

      Padam
  8. Senang nak pergi penang lepas ni������

    BalasPadam
  9. Terhibur membaca...terima kasih berkongsi maklumat dan pengalaman.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih sudi baca blog abang yang merapu ni. Huhu. Keep explore !

      Padam
  10. Terima kasih. Berguna sangat info ni. Esok saya ke Penang, insyaAllah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. My pleasure ! Keep explore Hayyan !

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...